Kačica pižmová
Tento text pochádza z literatúry!!
Pôvod
Kačica pižmová pochádza zo strednej a južnej Ameriky. Vyskytuje sa od Mexika smerom na juh a na západ k Peru a na východe uragajských tropických lesov. Vyskytuje sa v tých častiach Mexika kde žijú morky, z čoho sa dá predpokladať, že v tých častiach žili obyvatelia, ktorí mali skúsenosti so šľachtením. Trup pižmovej kačice sa natiahol do dĺžky, chvost ma dlhý, koreň zobáka a oka je bez peria, červený a bradavičnatý. Prsty má dlhé, ukončené s pazúrikmi, pričom plávajúce blany sú zaokrúhlené. V tomto druhu sa vyskytuje významný pohlavný dimorfizmus, káčery dosahujú až 3,5 – 5 kg ž.h. a kačice 1,5 – 2,8 kg ž.h.. Dĺžka trupu káčera dosahuje 80 – 90 cm, rozpätie krídel je 135 cm, kým kačica je omnoho menšia. Dĺžka trupu je 70 cm a rozpätie krídiel 90 cm. Farba hlavy, krku a brucha je hnedočierná, pri dopade svetla tato farba sa nám javí ako hrdzavá.
Chrbát majú čierny so zeleným odtieňom, na krídlach prechádza do oceľovomodrej farby. Horné krycie perie krídel má bielu farbu, čím sa výrazne odlišujú od tmavých perí. Perie hlavy a zátylia je načechrené. Farba nôh je sivá až načiernalá, zobák je čierny a smerom k hrotu vyblednutý – dosahuje až hrdzavého odtieňa. Obe pohlavia nevydávajú zvuky, respektíve šepkavý zvuk. Kačica počas sedenia na vajciach vydáva melancholický hlas a káčery v stave vzrušenia v tichosti trhavo fúkajú, pričom svoje hlavy dopredu a dozadu kývajú. Pri stretnutí zobáka a čela sa nachádzajú malé mäsovité červené okrúhle bradavice. Tieto sa u kačíc nevyskytujú, po prípade sú oveľa menšie.
Divoké pižmové kačice obľubujú tečúce, prípadne stojaté vody a močariská. Dlhými a špicatými pazúrikmi sú schopné liezť po konároch stromov. Prenocujú na stromoch a taktiež svoje hniezda zakladajú korunách stromov. Nesťahujú sa, len sa počas suchách období premiestňujú k močariskám, po prípade k lagúnam.
Je to poligamný druh vtákov. Dvorenie je jednoduché, krátke a pri párení sú káčery agresívne. Liahnutie je spojené so začiatkom daždivých období. Znáška je 10 -15 až 20 vajec. Po 35 dňoch sa vyliahnu mláďatá. Po vyliahnutí ich kačica berie k vode a spolu s nimi žije až kým sa nenaučia lietať. Mimo obdobia reprodukcie sa kačice a káčer zdržujú do samostatných skupín. Pri súmraku hľadajú potravu na zemi, živia sa hlavne rastlinami a hmyzom.
Domáca sa málo odlišuje od jej divokej formy. Zmenili sa len vo veľkosti – 25 % sa zväčšil hrudník, nastala zmena sfarbenia a bradavice sú výraznejšie na tvári. Významní je pohlavný dimorfizmus. Selekciou sa dosiahlo zvýšenie hmotnosti káčera na 8,5 kg a kačice na 4 kg. Aj domáce druhy majú ostrejšie pazúry a vedia lietať – majú dobre vyvinuté prsné svaly. Ich mäso je veľmi chutné a výhodou je málo podkožného tuku. Má výbornú adaptabilitu => udomácnili sa na všetkých kontinentoch.1x sa ju pokúsili zdomácniť vo Francúzku v roku 1955, ale o prvých úspechoch môžeme hovoriť až od 70. rokov.
Rastová schopnosť
Rastová schopnosť sa v dôsledku intenzívnej selekcie výrazne zlepšila v posledných rokoch. Pohlavný dimorfizmus možno zbadať už v 3. týždni. Rast kačíc je menší ako u káčerov a od 10. – 11. týždňa sa takmer nemení. U káčerov sa 13. – 14. týždni rast spomaľuje. Najväčších prírastkov dosahujú kačice v 30. dňoch a káčery v 35. dňoch ( 50 - 80 kg ). Prsné svalstvo sa u káčerov vyvíja po 10. týždňoch, preto sa ich neoplatí zabiť do 12. týždňa. Nakoľko sa rastová intenzita medzi pohlaviami natoľko odlišuje odporúča sa ich oddelenie chovať. Na rozlíšenie pohlavia sa používa japonská kloakálna metóda sexovania. Na základe pohlavia sa odlišuje aj množstvo krmnej dávky. U káčerov dosahuje max. v 9. – 10. týždni kým u kačíc je to 6. – 7. týždeň. Potom sa nároky na množstvo krmiva znižujú.
Plodnosť
Plodnosť ovplyvňuje u pižmových kačíc viacero vonkajších a vnútorných faktorov, z ktorých poznáme veľkosť kŕdľa (opt. 100 – 120 vtákov), čas spotrebovaný na chov, druh krmiva a podmienky kŕmenia, zdravotný stav a klimatické podmienky. V prípade pižmových kačíc často pristupujeme k umelému oplodneniu. Jeho úspech závisí od návyku káčerov na odber spermy a jej kvality. V optimálnych podmienkach môže jeden káčer oplodniť aj 35 kačíc, ale jeho potenciálna schopnosť je podstatne väčšia. Umele oplodnenie je dôležité hlavne pri vytvorení hybrida mulard, lebo prirodzené oplodnenie nie je vždy úspešné. Nie je to len príčina vonkajších podmienok ale aj toho, že životnosť spermií káčera je malá. Plodnosť vajíčok sa mení iba málo, vysoká plodnosť je preukázateľná na začiatku chovu. Zisk z chovu počítame približne 29. týždňami. Počas tohto času je plodnosť optimálna – 95 % celých 15 týždňov a potom plodnosť sa znižuje na 92 %. V posledných týždňoch periódy nosivosti (kladenie vajec) sa znižuje plodnosť najskôr na 90 % a potom v 22. týždni klesne na 85 % . Práve z toho dôvodu používame umelé oplodnenie.
Na konci obdobia párenia káčery aj kačice pŕchnu a potom v 2. perióde chovu sú zas plodné. V dvoch za sebou idúcich periódach káčerov netreba meniť, ak pohlavný úd nebol poškodený. Faktor svetla je dôležitý, lebo sú kačice skôr plodné. Kačice začínajú byť citlivé na svetlo presnejšie fotoperiodu v 18 týždni. Zistilo sa, že v 12. týždni je účinnejšie používať svetlo na krátku dobu ako celý deň, aj keď sa zvyšuje len čas dozretia spermií ale kvalita a kvantita sa nemení. Ďalším faktorom úspešného oplodnenia je keď je káčer a kačica v jednej klietke dlhší čas – káčer sa stáva skôr donorom spermii pre ďalšie oplodnenia.
Liahnivosť
Na intenzitu liahnivosti v tomto druhu vplývajú nasledovné faktory:
Genetické poradie
Akosť vajíčka / tvar, hmotnosť, čistota /
Klimatické podmienky
Uskladnenie vajec a dĺžka skladnenia
Technológia liahnutia
Kŕmenie
Zdravotný stav
Kvalita násadových vajec závisí hlavne od hmotnosti – najviac 70 g. Pre najrýchlejšie dosiahnutie výsledku zohráva tento faktor dôležitú rolu, lebo čím je vajíčko ťažšie, inkubačná doba sa predlžuje. Pri dlhom uskladnení strácajú vajcia na liahnivosti. Strata liahnivosti nie je pri prvých dňoch badateľná ale pri 5 – 7 dni sa zvyšuje na 1,50 – 2,00 %.
SCHOPNOSŤ PRODUKCIE MÄSA – pižmové kačice a hybrid mulard
Vlastnosti rastu
Intenzita rastu kačice domácej je oveľa väčšia ako rast iných druhov. Pri tomto druhu v siedmom týždni dosiahne 55 – 60 krát hmotnosť. Pižmová kačica rastie oproti tomu pomalšie a prsné svaly sa neskôr vyvinú. Aj pri raste sú veľké rozdiely medzi pohlaviami. Káčery sú 11 týždni o 40 % ťažšie ako sú kačice, ktorých hmotnosť sa v nasledujúcom období mení len veľmi málo. Pri káčeroch toho obdobie nastáva až v 13 – 14 týždni. Práve toto je dôvod rozdielneho času porážky:
Pižmové káčery – 12 týždňov / 4,5 – 4,8 kg /
Pižmové kačice – 10 týždňov / 2,5 – 2,7 kg /
Hybrid Mulard, káčer – 10 – 12 týždňov / 4,8 – 9,4 kg /
Hybrid Mulard, kačica – 10 týždňov / 3,5 kg /
Cenné mäsité časti, vývin prsnej svaloviny je najrýchlejších u pižmových kačíc, veľmi dynamicky rastie do 12 týždňa života. Opačná tendencia je vyukázateľná pri dolných končatinách.
Porážka
Faktory vplývajúce na dobu porážky u pižmových kačíc:
Váha podľa požiadaviek vrhu
Zrelé perie, porážka pred pŕchnutím
Čo najlepšie vlastnosti jedinca
Pri porážke je dôležitý čo najmenší rez, pomer cenných mäsitých častí /stehno – prsia/, čo najlepší pomer mäsa – kostí a nízky obsah tuku. Kačice majú v tom istom veku ako káčery vyššiu kvalitu prsnej svaloviny. Pižmová kačica sa bráni proti zime zvýšenou produkciou podkožného tuku už v skoršom veku. Táto vrstva sa v neskoršom veku nemení, pričom sa svalovina, v prvom rade prsná svalovina uloží pod tuk. V produkcii mäsa sú pižmové kačice kvalitnejšie ako pekingské kačice a v určitom zmysle je kvalitnejšia aj ako hybrid vzniknutý krížením týchto druhov /Mulard/. Mulard – pomer prsnej svaloviny je väčší ako u pižmovej kačice u ktorej je pomer stehna väčší. Zadné končatiny sa u pižmových kačíc rýchlejšie vyvíjajú a dosahujú konečné rozmery. Napriek tomu predným končatinám pripájajúce svaly po dlhí čas zostávajú nevyvinuté a svoje konečné rozmery dosahujú pri svojej dospelosti.
Optimálna doba porážky je po dosiahnutí dospelosti – kedy majú svalstvo kompletne vyvinuté. Káčerov sa neoplatí poraziť skôr ako 12 týždňov dokonca sa niekedy čaká dlhšie až kým pŕchnutie nezačne robiť problémy. Doba optimálnej porážky u kačíc je 10 týždňov. U pižmových kačíc sa nachádza najhrubšia vrstva tuku, napriek tomu majú najlepšie vyvinutú svalovinu. Mulard má nižšiu vrstvu tuku, ale je mäsnatejší. Schopnosť produkcie mäsa závisí aj od ďalších dôležitých vlastností ako sú: vek, genetické vlastnosti, pohlavie, kŕmenie, chovateľské podmienky a zdravotný stav. Optimálna váha je dedičná a preto sú genetické vlastnosti jedinca veľmi dôležité v chove. Kŕmenie je dôležité pri produkcii mäsa, pretože pri nekvalitnom kŕmení nastáva zaostávanie rastu tela.
Musíme dbať na správnu krmnú dávku, lebo ani väčšie množstvo krmiva rast neurýchli. Pri nedostatku aminokyselín rast tela zastane. S rastom množstva energie dostávame mastnejšie produkty. Zníženie množstva tuku nie je možné dosiahnuť ani pri nižšom dávkovaní bielkovín. Intenzita pŕchnutia sa môže korigovať kŕmením, pomocné faktory sú fotometria, teplota vzduchu a zdravotný stav. Pri zvýšení hmotnosti tela okrem správneho kŕmenia je nám nápomocné aj svetlo, pričom počas dňa je odporúčané meniť v ohraničených častiach: jednu hodinu osvetlenie a tri hodiny tma. Tento program so svetlom je odporúčané používať pri dávkovanom kŕmení. V tomto prípade môžeme predísť určitým chorobám pohybového aparátu.
Schopnosť využitia krmiva
Tak ako všetky druhy aj pižmové kačice potrebuj krmivo pre život. Kŕmením si vytvárajú vhodné podmienky pre prežívanie, fyzickú aktivitu, pre reguláciu teploty, pre vytváranie telesnej teploty, pre rast a produkciu vajec.
Prísun potravy sa mení podľa toho, v akej fáze života sa práve vták nachádza. Kvantita prísunu sa mení podľa toho, aká je kvalita potravy a v akom prostredí sa vták nachádza. Spotreba u káčerov je najvyššia v 9. týždni – 200g krmiva. V oboch pohlaviach sa spotreba po 9. týždňoch zníži a potom sa ustáli len na základnú potrebu.
Schopnosť produkcie pečienky
Produkcia pečene má pre nás praktický význam pri oboch druhoch kačíc /kačica pižmová, Mulard/. Štopaním rapídne rastie pečeň a pečeňové bunky stučnejú / hromadí sa v nej tuk /. Veľká pečeň sa vytvorí iba vtedy, keď je zdravý orgán a prísun tuku je pravidelný. Pri štopaní sa okrem tuku ukladajú aj bielkoviny. Tie sú pre organizmus dôležité preto, že zohrávajú dôležitú rolu pri vytváraní transportných foriem pre lipidy, bez ktorých je vytváranie parenchymatického väziva v pečeni nemožné. Pečeňový parenchým je dôležitý na spracovanie tuku dostávajúceho sa do pečene.
Následok štopania
Výsledkom štopania u pižmových kačíc je nadmerné zväčšenie hmotnosti aj keď pečeň rastie prirodzeným tempom. Zdvojnásobia sa periferiálne a medzisvalové tuky. Zo svalov sa vyvíja len prsná svalovina, ale tento proces nie je badateľný v porovnaní s jedincami, ktorí nie sú štopaní a sú rovnakého veku.
Kvalita mäsa sa počas štopania mení kvôli prísunu lipidov – zmena farby mäsa na medastý odtieň / farba u neštopaných kačíc je hrdzavá/.
Výsledok štopania je preukázateľný na základe farby a podľa neprirodzenej hmotnosti určitých častí tela.
Kvalita pečene rastúcej počas štopania
Pižmové kačice, Mulardi a husi sú najefektívnejšie využívané pre tvorbu veľkej lahôdkovej pečene. Mularda. Mularda je presne medzi nimi v efektívnosti. Husacia pečeň obsahuje menej tuku, má v sebe ale viac vody, bielkovín a minerálnych látok. Pečene dvoch kačíc a ich konzistencia sa od seba nelíši. Vo všetkých troch prípadoch sú pečene zložené z trigliceridov. Z kvantitatívneho hľadiska však rozdiely v obsahu lipidov nájdeme. Kačice majú:
O 2 – 4 % viac trigliceridov
Menej fosfolipidov
Menej cholesterolu
Viac nasýtených a nenasýtených kyselín
CHOV KAČICE PIŽMOVEJ
Proces selekcie
U týchto kačíc môžeme dosiahnuť najlepší výkon čo sa týka kvantity a kvality práve pomocou selekcie. Jej cieľom je výber generácie z uzavretej populácie, ktorá je najvhodnejšia na reprodukčný cieľ. Podstata selekcie je vytriedenie najlepších jedincov s najlepšími vlastnosťami ako sú operenie, bradavice na hlave,....... Selekcia má dve formy: 1. Hromadná selekcia, 2. Rodinná selekcia
HROMADNÁ SELEKCIA je jednoduchý proces, ktorý je použiteľný iba pri naprávaní pri dobre a ľahko dedičných vlastnostiach /konečná hmotnosť teľa v dospelosti/. Tlak selekcie /pomer zvierat na ďalšiu generáciu s pôvodnou skupinou/ na skupinu kačíc je 10% a na káčerov je 2,5 % odporúčané.
RODINNÁ SELEKCIA počas tejto selekcie treba brať do úvahu výkon jedinca, pôvod a jeho miesto /postavenie/ v rodine. Mimo treba dbať na to, aby sme sa vyhli príbuzenskému páreniu. Na základe štatistických podkladov vyberieme tú najlepšiu rodinu a z rodiny tých najvhodnejších jedincov. Táto forma selekcie je drahá, pretože to vyžaduje viac času a lepšie podmienky /označenie vajec a jednotlivých kačíc, pedigré liahne a vychovávanie skupín podľa označení/.
Metódy chovateľskej selekcie: 1. Pravidelná selekcia, 2. Podľa indexu pri výbere
PRAVIDELNÁ SELEKCIA robíme ju na základe vyšetrení a vyberáme tých vtákov z generácie, ktoré sú najmenej schopné meniť dané vlastnosti. Po viacerých selekciách nám ostanú tí jedinci, ktorí budú vytvárať celú populáciu a ďalšiu generáciu.
SELEKTAČNÝ INDEX zistené vlastnosti a nimi dané jednotlivé výkony /úroveň týchto vlastností/ sa dajú do pomeru s vlastnosťami získaných v skupine /rodine/. S týmito údajmi chovatelia vytvoria určitú všeobecnú škálu vlastností, podľa čoho určujú aj trhovú hodnotu populácie a z toho vzniká selekčný index. Táto selekcia je efektívnejšia, ale zároveň náročnejšia na čas a sú na ňu vysoké finančné náklady.Genetický vývoj je dôležitý čo sa týka generačných intervalov a z toho dôvodu máme k dispozícii dva selektačné cykly: V prvom cykle hodnotíme podľa čiastočného výkonu => táto forma má tú výhodu, že generačný je kratší /1 rok/. Nevýhodou je, že nevieme brať do úvahy perzistenciu znášky, že údaje o plodnosti a liahnivosti sú aktuálne iba na polrok chovu. Druhý cyklus túto nevýhodu nemá, nevýhodou je však predĺženie generačného intervalu o pol roka. Vhodnejší je však preto, že sú údaje zaznamenané z celej periódy znášky a po pŕchnutí berie do úvahy aj druhú periódu znášky a jedincov vyberá z tohto hniezda.
Zúročenie kríženia
Odhad trhových hodnôt vlastností by bol pomalší používaním iba jedného cyklu, preto sa vytvorili na zrýchlenie tohto procesu kríženci, ktorými sa zväčšila výberová základňa pre odhad plemenných a trhových hodnôt.
Tento spôsob má viac výhod => zrychli sa genetický pokrok, lebo pri krížení prítomných populácií treba brať do úvahy iba určitý počet vlastností, pri ktorých treba použiť selekciu. Z čistých línií krížení potomkovia majú väčšiu výkonnosť a oveľa lepšie vlastnosti ako majú ich rodičia, využíva sa vplyv heterózy.
Kŕmenie pižmových kačíc a hybridu Mulard
O stravovaní pižmových kačíc a hybridu Mulard vieme málo. Namiesto hrvoľa majú rozšírený hltan podobne ako kačica domáca. Majú krátke črevá, preto sa potrava cez ňu rýchlo dostane. Flóra týchto čriev je neefektívna. Trávenie je vlastne podobné tráveniu u kurčiat, s tým že pižmové kačice lepšie trávia bielkoviny a sójovité proteíny. Zobák má uspôsobený tak, aby mohla lepšie trhať trávu a tým má aj väčšiu spotrebu takýchto krmív. To ale neznamená, že potravu tohto pôvodu trávia lepšie. Preto aby trávili, je chovateľ povinný potravu tohto pôvodu (zelené krmivo) poriadne nakrájať, je potrebné aby svalnatý žalúdok bezprostredne fungoval a aby sa v ňom nachádzalo potrebné množstvo drsnejších látok ako sú kamene a grit.
Kŕmenie závisí od množstva krmiva, od zloženia krmiva a od chuti krmiva. Pri zvýšení teploty je spotreba väčšia. Pižmové aj domáce kačice sa odlišujú od kurčiat tým, že tento druh hydiny sa dokáže prispôsobiť atmosférickým výkyvom. Sú schopné pridržiavať základné kvantum spotreby aj pri veľmi nízkej teplote. Túto vlastnosť treba brať do úvahy predovšetkým pri zložení kŕmnej dávky. Z dôvodu, že u pižmových kačíc potrava prebieha rýchlejšie tráviacim traktom a potom sa dostane rýchlo von z organizmu a kačica rýchlejšie vyhladne. Práve preto ich treba častejšie kŕmiť, musia sa vytvoriť určité technológie kŕmenia, pričom treba dbať na režim.
Je veľmi dôležité dávať pozor na zmenu kvality a zloženie krmiva najmä vtedy, keď táto zmena nastane zo dňa na deň. Na takúto zmenu treba zviera postupne pripravovať, v opačnom prípade ich chuť do jedla nebude taká intenzívna a kŕmenie na niekoľko dní zastane. Je dôležité akou formou sa krmivo podáva. Krmivo by malo byť predovšetkým granulovanej konzistencie, pretože sypké krmivo ťažko zbiera a aj tá čo sa jej podarí zozbierať rýchlo roztrúsi. Krmivo kašovitej potravy je výhodné ale je náročné na čas aj financie. Ďalším faktorom spotreby krmiva je aj obsah energie v potrave. Pižmové kačice sú schopné vo svojom organizme udržiavať základné množstvo energie, ale ak sú kŕmené krmivom, v ktorom je energie v nadmernom množstve, tak táto vlastnosť sa u nich neaktivuje. V prípade, že by sa takéto krmivo používalo, u kačíc by nastala nadmerná nadváha a nadmerne by sa im zvýšila spotreba.
Treba dbať aj na množstvo prijatých aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok. Zloženie krmiva je dôležité aj preto, lebo môže nastať jeho nečakané odmietnutie, čo sa prejaví najmä v budúcnosti na váhe hydiny. Konkrétne u pižmových kačíc je toto odmietnutie aktuálne pri výskyte sa mikotoxinu, fuzariotoxinu a alfatoxinu v potrave. Rast samotného tela a rast hmotnosti závisí predovšetkým od spotreby bielkovín, preto pri týchto druhoch treba dávať pozor na zvyšovanie dávok týchto látok. Potreba množstva krmiva sa zníži pri zvyšovaní veku. Potreba kalcia je stála, dokonca dvojnásobok v prípade spotreby fosforu. Pri nedostatku určitých minerálnych látok ako sú soli, dochádza k podvýživeniu a k výraznejšiemu zníženiu hladiny sodíka a chlóru. V tomto prípade je tento druh hydiny ohrozený. Mláďatá kačiek sú nadmerne citlivé na nedostatok vitamínu A. pri jeho dlhodobom nedostatku nastáva zastavenie rastu. Potrebný je aj vitamín K a v nadmernej miere potrebuje niacin. Táto látka sa najviac nahradzuje sójovým krmivom. Mláďatá potrebujú hlavne látku pre zdravý rast.
Spotreba vody
Podobne ako kačka domáca je aj kačica pižmová náchylná na mrhanie vody. Množstvo vody by malo byť 0,5 l / deň. V prípade, že teplota vzduchu dosiahne 28 °C sa spotreba zvýši.
Obmedzené kŕmenie mláďat kačice pižmovej
Pižmové kačice sú síce chudšie ako pekingské kačice, ale ich telo pripravené na porážku obsahuje viac tuku, pritom ich trhová hodnota je tiež nižšia.
V rannom veku treba dbať hlavne na obmedzenie prísunu krmiva, pretože sa u nich v tomto veku aktivuje schopnosť kompenzácie t. z. že v dospelosti si tieto nedostatky doplní. Pri používaní tejto metódy nedochádzalo k žiadnym odchýlkam, čo sa týka zdravotného stavu ale telo pripravené na porážku bolo chudšie. Treba dávať pozor aby toto obmedzenie nebolo nadmerné, lebo by mohlo dôjsť k zaostávaniu rastu samotného tela, tým pádom y sa hmotnosť prsného svalstva a stehna ešte znížila.
Plemenné pižmové kačice – chov
Aby boli plemenné pižmové kačice z genetického pohľadu čo najzrelšie, aby ich produkcia vajec bola čo najväčšia a pomer liahnivosti čo najlepší, treba u nich ovplyvňovať rast tela, pohlavné dozrievanie a nadmerné vytváranie tuku.
Nie je zistené, ako plemennú skupinu čo najefektívnejšie kŕmiť, predsa sa však vytvorili aspoň približné dávkovania:
1. od 1 – 21 dní => 19 – 20 % bielkovín, štartovacia dávka
2. od 22 – 49 dní => 15 – 16 % bielkovín, dávka pre rast
3. od 8 – 26 dní => 12 – 13 % bielkovín, potreba pre život
Produkcia vajec pri obmedzenom kŕmení:
Prvá znáška => 90g krmiva k zneseniu prvého vajca / komplexnej kačice 110g /
Pre 10 % produktivitu je odporúčané dávkovať 120g krmiva /komplexnej kačice 150g/
Na 50 % produktivitu je odporúčané dávkovať 140g krmiva /komplexnej kačice 180g/
Kŕmenie add-libitum nad 50 % produktivita.
Kŕmenie počas rozmnožovania
Kŕmenie kačíc: Kačice sa kŕmia látkami, ako sú bielkoviny, fosfor, methionin, lizin,.... Určité výskumy poukazujú nato, že plemená kačice pižmovej majú schopnosť regulovať energiu v organizme, pretože energia v organizme je stála a pohybuje sa medzi 1,87 – 1,69 MJ cez deň ale krmivo, ktoré dostávajú obsahuje až 9,2 MJ. Pri chove môžeme ušetriť kŕmením vysoko energetickým krmivom bez toho, že by nastali akékoľvek výkyvy pri vývoji. Pri koncentrovanom krmive sa produkcia vajec a pohlavná zrelosť zvýši, výhodu majú aj v tom, že stravovanie sa nemení ani pri vysokej teplote. Pri takýchto podmienkach kŕmenia sa produkcia vajec zvýši až o desať ks. Základná potreba cez deň je z čoho kačice potrebujú.
Kŕmenie Káčerov
Pre vytvorenie ideálnych podmienok pri rozmnožovaní a liahnutí Mulardov je najefektývnejšia metóda umelé oplodnenie a vhodné podmienky pri stravovaní. Výkon káčerov závisí od množstva spermii, od kvality spermii a od plodnosti. Tieto vlastnosti závisia od kvality stravovania na prísun energie a bielkovín. Pre tvorbu a produkciu zdravých spermii je dôležité dávkovanie do potravy vitamín C. Aktivita rozmnožovania bude vyššia ak do potravy pridáme aj esenciálne mastné kyseliny.
Ustajnenie hybridu Mulard a pižmových kačíc
Z dôvodu, že tento druh pochádza z tropických oblastí je ich chov pomerne náročný.
Technológia chovu mäsových pižmových kačíc
Pre produkciu mäsa používame iba pižmové kačice s bielym genotypom. Majú výborný mäsový pomer a sú selektované na produkciu veľkého prsného svalstva. Pri dobrých chovateľských podmienkach sa u nich vytvoria dobré genetické vlastnosti.
Týmito vlastnosťami sú :
Kvalitné zateplenie s vetraním, podľa možností v miestnosti bez okien, kde je možná technológia umelého osvetlenia.
Uzavreté intenzívne ustajnenie počas celého chovu. Neodporúča sa potom extenzívny chov. Tieto podmienky sa pri utváraní nových genotypov môžu aj meniť a prispôsobovať.
Spôsoby ustajnenia
Kvalita tela pižmových kačíc na porážku a kvalitu peria je vo veľkej miere ovplyvnená suchým prostredím maštale, z toho dôvodu nieje jedno kde a ako ustajňujeme tieto zvieratá.
Hlboko hniezdové ustajnenie
Dlhé roky sa ustajnenie uskutočňovalo v takejto forme, pretože nie je náročné, nebola potreba prerábať budovy a v tej istej miestnosti sa môže nachádzať aj iný druh hydiny. Základným materiálom pre vytvorenie hniezda sú piliny, pretože majú absorbčnú schopnosť. Mimo toho slama je preto nevhodná, že sa v nej môžu vytvárať plesne na čo sú mláďatá nadmieru citlivé. Okrem toho pri ustajnení so slamou môže nastať aspergilóza / ochorenie dýchacích ciest /ale najväčším problémom je potreba veľkého množstva vody. Slama je náročná na čas a stále obmeny. Akokoľvek sú optimálne podmienky chovu pižmových kačíc je takouto formou ustajnenia problematický, preto sa táto metóda používa iba dočasne.
Chov na mrežovej podlahe
Začalo sa využívať v 70.rokoch. Táto forma je výhodná aj preto, že zvieratá sa nestýkajú priamo s vlastným trusom čo zabezpečuje suchšie a zdravšie podmienky. Výsledok je viditeľný najmä na hmotnosti a vytvárania zdravšieho operenia. Je málo pravdepodobné, že pri takýchto podmienkach zvieratá uhynú.
Chov na pletive
Toto pletivo o rozmeroch 13 x 25, 19 x 19, 25 x 25 v mm upevňujú na drevených alebo železných podperách. Pletivo je flexibilné. Výhodou je pri chovaní pižmových kačíc a kačice domácej lebo tento druh je citlivý na drsné povrchy. Problémy môžu nastať pri káčeroch väčších rozmerov, lebo si porania nohy a tým sa zhorší kvalita porážkového tela. Preto je odporúčané do pletiva pridať aj umelohmotné priečky.
Drevené rošty
V prípade, že v miestnosti ustajnenia nie je možnosť ustajnenia je táto metóda najvýhodnejšia.
Povrch je poskladaný z 20 – 25 mm širokých a 5 cm hrubých dosiek, medzi ktorými sú 25 mm odstupy. Nevýhodou je ekonomická stránka. Pri čistení konštrukcie je potrebné odstrániť tieto dosky. Túto prácu si môžeme uľahčiť použitím vysokotlakových čistiacich zariadení.
Umelohmotné rošty
Na dlhšiu dobu je táto forma ustajnenia najvýhodnejšia, najhygienickejšia a najľahšie čistiteľná. Treba si však uvedomiť, že táto forma je najdrahšia. Keďže odstupu v tejto konštrukcii nenachádzajú, treba ich umiestniť v miestnosti s dobrým vetraním. Len v takomto sa perie môže udržiavať čisté.
Ďalšie podmienky ustajnenia závisia:
Od počtu jedincov a ich hustoty
Od veľkosti jednotlivých skupín
Množstvo jedincov závisí od kvality miesta, od vekovej kategórie a od pohlavia. V kvalitných podmienkach ustajníme 13 kačíc, 7 káčerov a 5 rôznych maximálne 10 jedincov na 1 m2 .
Podľa veku:
1 – 4 dni rôzne pohlavie 50 ks na m2
5 – 7 dní 40 ks na m2
2 týždne 20 ks na m2
3 týždne 10 ks na m2
jednotlivé skupiny obsahujú pri normálnych podmienkach 250 zvierat – 175 káčerov alebo 350 kačíc. Pre ich prežívanie vytvoríme 50 cm ohradu. Dávame pozor na to, aby v tomto prostredí mali dostatok miesta na pohyb.
Teplota
Termoneutrálna zóna u pižmoviek je vyššia ako u sliepok a to približne 25 C. 6 týždňové mláďatá majú 41 C a táto teplota sa mení len málo pri teplotách 4 – 25 C. Pri – 15 C sa vytvorí určitá reakcia, ktorá ich chráni pred zimou a táto reakcia sa nazýva chvenie svalstva. Keď má kačka vhodné genetické vlastnosti vztvorí sa u nej vlastnosť regulovať metabolizmus. Podobne ako iný druh vkákov proti zime sa chráni zvýšeným dýchaním.
Vetranie
Úloha vetrania je rôzna. Dodáva kyslík zvieratám, odstraňuje onadbytočnú vodu, teplo a škodlivé plyny ako sú: NH3, CO2 a aj prach.
Aby sme vytvorili optimálne vetranie musíme poznať koľko spotrebujú zvieratá určené na chov kyslíka, koľko potrebujú tepla a množstvo vylúčenej pary.
Pižmové kačice spotrebujú 1,2 x viac kyslíka ako sliepky. Mladé zvieratá spotrebujú každým kg 2,5 l kyslíka. Vyvinuté jedince o 1,3 l menej.
V lete pri 30 0C je výmena vzduchu potrebná na každý kg a hod. 10 m2.
Osvetlenie
V prvom týdni svojho života pižmové kačice potrebujú stále 24 hodinové osvetlenie. Začiatkom druhého týždňa sa táto potreba zníži na 12 hod. V prvých dňoch intenzita svetla by mala byť 40 – 50 LUX. Na konci prvého týždňa sa intenzita zníži na 20 LUX. Toto obdobie postačuje mláďatám na optimálne poznanie svojho životného prostredia. Neskôr intenzita osvetlenia sa zníži na minimum 20 LUX. Po prípade používame červené svetlo aby sme sa vyhli skorému zobaniu.
Kŕmidlá
Pre kŕmenie pižmových kačíc nepoužívame špeciálne kŕmidlá. Kŕmia sa z kŕmidiel ako ostatné hydiny. Základná vlastnosť kŕmidiel:
Musia byť nastaviteľné
Výšku primeriavame k výške chrbtice každého zvieraťa, okraj by mal byť široký a pri dospievaní postupne zväčšovať miesto pre kŕmidlo až do 30%.
Napájadlá
Používame kruhové žľaby a napájania s ventilmi. Mláďatá sa majú napájať po jednom hlavne po dlhom prevážaní. Strata vodz organizmu je v takomto prípade veľmi intenzívna.
Uskladnenie dňových zvierat
Uskladňovací priestor treba vyčistiť, vyumývať, vydenzifikovať, miestnosť vyhriať a namontovať napájačky a kŕmidlá. Na ustajnenie používame 2 metódy:
Hlboko hniezdová s pilinami
Umelohmotné pletivo /zdola treba zatepliť/
V prvých dňoch je potrebné umiestniť napájadlá bližšie k mláďatám. Po treťom týždni mldé kačice z predvýchovnej miestnosti premiestnenime do chovnej. Chov ostáva v tej istej budove, teplota vzduchu je optimálna vtedy, keď je 18 až 20 0C. Treba dbať na vysokú spotrebu kyslíka.
Strihanie pazúrov a skracovanie zobáka
Pri raste pižmových kačíc je neodmysliteľné obdobie, keď sa mláďatá navzájom ďobú. Z toho vyplíva, že v krajných situáciách môže dochádzať kanibalizmu. Dôvod nepoznáme, ale predchádzame tomu skracovaním zobáka. Tento zákrok vykonávame v 3.týždni a spojíme ju s očkovaním darži féle betegsek. Skracovanie zobáka sa uskutočňuje pomocou nožníc alebo katerizačnými strojmi. Pri skracovaní je odporúčané zastrihnúť aj pazúry. Je to preto, aby sa zvieratá neporanili a neznížili tým svoju hodnotu.
Produkcia mäsa u Hybridu Mulard
Produkcia mäsa u tohto druhu sa špecializuje na produkciu veľkej lahôdkovej a mäsa. Táto produkcia je rozšírená na ďalekom východe a produkcia pečene je rozšírená v Európe. Na našom kontinente u pečeňových mulardov bráni farba ich peria. Mulardi sú chudé a telo pripravené na porážku je neestetické kôli farebným folikulom na koži. Pri tlstých kačicách kvôli mastnému povrchu sa tieto folikuli zneviditeľnia. Pri bielom druhovom hybride je možná produkcia pohlavia. Totiž na mäsovú produkciu sú nevhodné kačice chované na pečienku. Mladé mäsové mulardy sú na porážku pripravené v 10 – 13 týždni svojho života. Čím dlhšie žijú, tým je vyššia produkcia prsného svalstva. V tomto prípade môžeme porážku odložiť na 15 týždeň. Pri tomto druhu je tiež možno aplikovať dvojfázový chov. Predvýchova môže trvať o týždeň dlhšie – končí sa v 4. týždni.
Produkcia pečene
Štopanie je u pižmových kačíc a hybride mulard efektívnejšie ako u husy. Kvôli tomu, že jednodňové mláďatá sú ľahko získateľné po celý rok sa môžu začať štopať v tom istom čase a okrem toho genotypy sú homogénne. V oboch prípadoch sa štopať oplatí iba káčerov.
Chov kačíc pre produkciu pečene
Produkcia pečene u pižmových kačíc sa dosahuje štopaním a v poslednom období pre štopaním. Dvojfázový chov je pri pižmových kačiciach a mulardoch odporúčané od jari do jesene. Polointenzívny systém sa skladá z predchovu a dochovu. Pri optimálnych podmienkach /dobré počasie/ predchov trvá 4 týždne musia byť zateplené a vykúrené priestory hlboko v hniezde alebo na rožtovej podlahe. Dochov – optimálne prostredie sú luky. Prostredie dochovu je treba pripraviť, odtok vody zabezpečiť aby boi priestory ľahko dezinfikovateľné / 1 ha – 1 t vápno/.
Príprava na štopanie
Najdôležitejšia časť štopania je predštopanie.
1. pripraviť hltan, rozširovanie objemu aby kačice mohli prijať a stráviť potravu vo veľkom množstve.
2. prispôsobiť tkanivo pečene aby mohlo prijať a spracovať nadmerné množstvo tuku a aby ho mohlo udržať
3. vyvolať enzymatickú činnosť
Dbajme na to, aby pred hydinou boli vždy iba mierne množstvo potravy.